Fizicienii anunță descoperirea unei posibile erori puternice în Univers: Ce este, de fapt, acest „defect cosmic”
O echipă de cercetători a descoperit ceea ce ei numesc un „defect cosmic” în gravitație, care ar putea ajuta în mod potențial la explicarea comportamentului ciudat al universului la o scară cosmică.
Ce este, de fapt, eroarea cosmică
Conform unui nou articol publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, echipa de la Universitatea Waterloo și Universitatea British Columbia din Canada afirmă că teoria generală a relativității a lui Albert Einstein s-ar putea să nu fie suficientă pentru a explica expansiunea accelerată a universului.
Modelul gravitației a lui Einstein a fost esențial pentru tot, de la teoretizarea Big Bang-ului la fotografierea găurilor negre, a declarat autorul principal și absolventul de matematică și fizică al Universității Waterloo, Robin Wen, într-o declarație despre cercetare.
„Dar când încercăm să înțelegem gravitația la o scară cosmică, la scala clusterelor de galaxii și dincolo, întâlnim inconsecvențe evidente cu predicțiile relativității generale”.
„Este aproape ca și cum gravitația însăși încetează să se potrivească perfect cu teoria lui Einstein”, a adăugat el.
„Numim această inconsistență un „defect cosmic”: gravitația devine în jur de un procent mai slabă atunci când avem de-a face cu distanțe în miliarde de ani-lumină”.
Modificarea relativității, o soluție pentru „Defectul Cosmic”
În răspuns, echipa a venit cu un nou model al unui astfel de „defect” care modifică teoria lui Einstein pentru a rezolva aceste inconsistențe.
„Gândiți-vă la asta ca fiind ca o notă de subsol la teoria lui Einstein”, a spus Wen în declarație.
„Odată ce ajungi la o scară cosmică, se aplică anumiți termeni și condiții”.
Este o soluție posibilă pentru o problemă cu care astronomii și fizicienii se confruntă de decenii.
„Cu aproape un secol în urmă, astronomii au descoperit că universul nostru se extinde”, a explicat coautorul și profesorul de astrofizică de la Universitatea Waterloo, Niayesh Afshordi.
„Cu cât sunt mai îndepărtate galaxiile, cu atât se mișcă mai repede, până la punctul în care par să se miște aproape cu viteza luminii, maximul permis de teoria lui Einstein”.
„Descoperirea noastră sugerează că, la acele scale foarte mari, teoria lui Einstein ar putea fi, de asemenea, insuficientă”, a adăugat el.
Potrivit lui Afshordi, soluția lor propusă pentru un „defect cosmic” este doar începutul: „Acest nou model ar putea fi doar primul indiciu într-un puzzle cosmic pe care începem să-l rezolvăm în spațiu și timp”.